wtorek, 17 listopada 2015

Krokiety z kapusta i grzybami/ pieczarkami



Pyszna klasyka !
Polecam :)

Składniki

Nalesniki :
2 - 2.5 szklanki maki
szklanka meka
szklanka wody gazowanej
szczypta soli
jajko
lyzka oleju

Farsz:
90 dkg kapusty kiszonej
szklanka suszonych grzybow lub 30 dkg pieczarek
sol,pieprz,cukier
duza cebula

Dodatkowo:
2 jajka
4-5 lyzek mleka
bulka tarta



Sposób przygotowania
1.
Kapuste nalzy obgotowac, nastepnie dobrz odsaczy na sicie (mozna dzien wczesniej to zrobic).Posiekac nozem.
2.
Cebule kroimy w kostke i dusmy na oleju .
3.
Jezeli zdecyduemy sie na pieczarki ,to nalez pokroic je w cienkie plasterki i udusic z cebula. Natomiast jezeli nasz wybor padnie na grzybki suszone ,to nalezy je dzien wczesniej namocyc nastepnie w tej samej wodzie ugotowac ,odsaczyc i posiekac,Do cebuli dodac dopiero razem z kapusta.
4.
Nastepnie laczymy wszystko razem, cebule pieczarki/grzybki i kapuste ,doprawiamy sola,pieprzem i cukrem i smazymy czesto mieszajac jeszcze okolo 20 mn.
5.
Nastepie przygotowujmy nalesniki : wszystkie skladniki oprocz oleju ,laczymy razem (np. mikserem) do uzyskania jednolitej konsynstencji. Odstawiamy na 20-30 min. .Po tym czasie dodajemy lyzke oleju i delikatnie mieszamy.
6.
Smazymy cienkie nalesniki nie zarumieniajac zbyt mocno -aby nam nie pekaly podczas zwijania.
7.
Na kazdy nalesnik nakladamy farsz i skladamy dwa boki do srodka ,nastepnie zwijamy tak ,aby powstal krokiet.
8.
Jajk rozklucamy z mlekiem (mozna posolic lekko ).Krokiety obtaczamy w jajkach i bulce tartej i smazymy na oleju na zloty kolor.