piątek, 28 sierpnia 2015

Kapsalon- domowy fast food


Kapsalon po przetlumaczeniu z jezyka niderlandzkiego oznacza ---> SALON FRYZJERSKI / FRYZJER :)

Potrawa zostala wymyslona przez fryzjera z Rotterdamu. Wlasciciel pewnego salonu fryzjerskiego czesto stolowal sie w imbisie za rogiem. Pewnego dnia postanowil wszystkie swoje ulubione skladniki polaczyc w jedno danie. Poniewaz danie nie mialo nazwy , nazwano je wlasnie kapsalon :). Bardzo szybko danie ,ktore jest jedna wielka bomba kaloryczna, zyskalo uznanie i mozna je dostac prawie w kazdym imbisie w Holandii oraz Belgii.
(informacje na temat tego dania zawarte powyzej, znalazlam w internecie na polskich i niemieckich stronach )

Ja wypatrzylam przepis na ta potrawe na jednej z grup kulinarnych. Postanowilam wyprobowac i ja :).
To jest danie ktore mozna dowolnie modyfikowac, mozemy dodawac do tego przepisu dodatkowo ogorka (swiezego lub kiszonego),prazaona cebulke itd. .


Skladniki dla 2 osob :

*2 polowki piersi z kurczaka
*mieszanka przypraw do gyrosa lub kebaba
*salata lodowa (ewentualnie pol malej kapusty pekinskiej, zalezy kto co lubi )
*2 pomidory
*czerwona cebula
*okolo 15 dkg zoltego sera
*4-5 duzych ziemniakow na frytki

Na sos czosnkowy
*500ml jogurtu greckiego
*lyzeczka soku z cytryny
*2 lyzki majonezu
*2-3 zabki czosnku
*sol,pieprz,cukier do smaku

Dodatkowo:

* olej do smazenia
*prostokatna aluminiowa foremka

Wykonanie:
1. Piersi umyc i dobrze osuszyc. Pokroic w paseczki ,polaczyc z przyprawa i odstawic na okolo 30 minut w chlodne miejsce.

2. Rozgrzac troche tluszczu na patelni i usmazyc doprawione mieso.

3.Ziemniaki obrac i pokroic jak na frytki. Usmazyc na rumiano (w tym samym czasie kiedy smazymy mieso).

4.Salate umyc,poszatkowac. Pomidory pokroic w osemki. Cebule w piorka.

5.Ser zolty zetrzec na tarce o duzych oczkach.

6.Przygotowac sos czosnkowy (najlepiej troche wczesniej): Jogurt polaczyc z majonezem i doprawic do smaku. Czosnek najlepiej posiekac,niz przecisna przez praske- wtedy wydobedziemy z niego pelny aromat.

7.W aluminiowej foremce ukladamy mieso, pozniej frytki i posypujemy startym serem. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika (u mnie byla funkcja grilla), na najwyzszy poziom i zapiekamy do momentu rozpuszczenia sie sera.

8.Nastepnie wyjmujemy i ukladamy na wierzch cebule,pomidory,salate i polewamy duza iloscia sosu czosnkowego.
Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Fast też może być smaczny i zdrowy ważne by go z głową przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłem już kilka razy przepis prosty i smaczny,ja dodaje jeszcze ostrego ketchupu do sosu czosnkowego ale nie za dużo.Wolę to od zwykłego kebaba z frytkami

    OdpowiedzUsuń
  3. mieszkam w holandii,troche inaczej sie to przyzadza

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy fastfood to jednak najlepszy fastfood

    OdpowiedzUsuń