czwartek, 11 września 2014

Salatka z burakow,papryki ,marchewki z dodatkiem cebuli (w sloikach )

 
 
 
 





Moja najulubiensza z najulubienszych salatek zimowych :) .
Niezmienie juz od kilku lat :)
Szczerze polecam :)







Składniki

7 burakow czerwonych (duzych )
7 papryk czerwonych (malych ,srednich)
7 cebul (malych)
7 marchewek (duzych)
listek laurowy,kilka ziarenek pieprzu kolorowego,5-6 ziarenek ziela angielskiego
200 ml octu 10 %
200 oleju rzepakowego
1 lyzka cukru
1 lyzeczka soli


Sposób przygotowania
1.
Buraki gotujemy w lupinkach ,ostudzamy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
2.
Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw z duzymi oczkami.
3.
Papryke i cebule kroimy w kostke.
4.
Wszystkie warzywa laczymy ze soba ,dodajemy ocet ,olej ,listek laurowy,pieprz ,ziele angielskie ,cukier ,sol i razem mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin i co Jakis czas mieszamy .
5.
Przekladamy do wyparzonych sloikow ,dokladnie zakrecamy .
6.
Ukladamy w garnku -pod sloiki ukladamy sciereczke ,nalewamy wode do 3/4 wysokosci sloikach i pasterezujemy przez 20 min. od czasu kiedy woda zacznie bulgotac.
7.buraki - krok 7
Nastepnie ukladamy do gory dnem nasze sloiki i zostawiamy na kilka godzin ,ja zostawiam zawsze na okolo 24 godziny ,dla pewnosci.



Rady

Sałatka ze świeżymi figami i dresingiem na bazie musztardy miodowej




No coz ,moj dlugi urlop dobiegl konca ... i sie okazalo ,ze sobie dobrze dogodzilam ;) ,przybylo mi kilka centymetrow ;) , wiec pora na powrot do poprzedniego przed urlopowego menu ;) .Dobrze ,ze to smaczne menu ;). Zapraszam dzis na pyszna salatke .






Składniki

Dla 2 osob:

Dresing:
1 lyteczka musztardy miodowej
1 lyzka oliwy z oliwek
1-2 lyzki octu winnego lub soku z cytryny
sol,cukier ,pieprz do smaku
mieszanka suszonych ziol

Skladnik na slatke :

1 czerwona cebula
pol glowki salaty lodowej
6 pomidorkow koktajlowych
2 swieze figi
5-6 zielonych oliwek
100 g sera feta
garsc rukoli



Sposób przygotowania
1.
Przygotowanie dresingu : W misce ucieramy szybkimi ,energetycznymi ruchami musztarde z octem/sokiem z cytryny ,nastepnie wlewamy powoli oliwe i dalej ucieram do powstania jednolitego sosu doprawiamy cukerm ,sola i pieprzem do smaku . Dodajamy suszone ziola i odstwaiamy na kilka minut w chlodne miejsce .
2.
Nastepnie myjemy i osuszamy wszystkie skladniki salatki.
3.
Salate rwiemy na mniejsze kawalki. Pomidorki kroimy na polowki lub cwiartki. Cebule kroimy w piorka .Oliwki na polowki lub w plasterki . Figi na osemki.Ser feta kroimy w kostke.
4.
Nastepnie laczymy wszystkie skladniki i polewamy dresingiem.
5.
Smacznego.