poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Soczyste udka



Prosty i szybki sposob na soczyste udka .
Smacznego :)



Składniki

Dla dwoch osob :
2 udka z kurczaka
sol
pieprz
papryka w proszku slodka i ostra
ulubione ziola np. tymianek ,rozmaryn ,majeranek,oregano




Sposób przygotowania
1.
Udka myjemy i suszymy.
2.
Nastepnie rozgrzewamy troche oleju na patelni. Obsmazamy nasze udka . WAZNE : patelnia i tluszcz musza byc dobrze rozgrzane .
3.
Patelnie sciagamy z ognia i doprawiamy udka sola ,pieprzem ,mielona papryka i dodajemy ziola . Udka warto kilkarotnie obrucic ,na patelni ,aby ladnie sie przyprawy polaczyly.
4.
Ruszt z piekarnika smarujemy olejem , pod ruszt podkladamy blaszke ,tak zeby plyny z udek nam tam mogly sciekac.
5.
Udka ukladamy bezposrednio na ruszcie i wkladamy do rozgrzanego piekarnika do 180-190 st. z termoobiegiem . Pieczemy w zaleznosci od wielkosci naszych udek - 45 -55 min. Nalezy sprawdzac .



Rady

Podajemy z ulubiona salatki i ziemniaczkami np.


Placki dyniowo - ziemniaczane





 
 
Pojawily sie juz pierwsze dynie hokaido ,wiec zapraszam do wyprobowania przepisu na placki z dyni i ziemniakow :).Mozna podac takie placki np. ze smietana lub zupa krem .
Smacznego :)
 
 

Składniki

Dla 4 osob:
500 g miazszu z dyni
300 surowych ziemniakow
2 lyzka maki
2 jajka
galka muszkatalowa ,sol,pieprz,slodka paryka
mala cebula
 
 

Sposób przygotowania

1.
Zimniaki obieramy i scieramy na drobnej tarce.Odsaczamy na sicie.Nastepnie odlewamy plyn a pozostala skrobie dodajemy do masy ziemniaczanej.
2.
Dynie obieramy ze skorki i rowniez scieramy na drobnej tarce.
3.
Cebule kroimy w drobna kostke (ja osobiscie rowniez cebule scieram na drobnej tarce).
4.
Dynie ,ziemniaki i cebule laczymy razem ,dodajemy jajka ,make i doprawiamy sola,pieprzem,galka muszkatalowa i papryka w proszku.
5.
Smazymy na dobrze rozgrzanej patelni. Odsaczamy na reczniku papierowym.