wtorek, 22 lipca 2014

Makaron z sosem a´la bolognese

 
 
 
 
 

 
 


Czesto gosci u nas w domu taki sos :) . Nie ma co sie dziwic , bo jest smaczny , szybki i dzieci go uwielbiaja :)
Sosy z torebki nie maja z tak samodzielnie wykonanym sosem szans :)



Składniki

* 30 dkg. karkowki
* 20 dkg.wolowiny
* 2 lodygi selera naciowego
* 1 marchewka
* cebula
* 1-2 zabki czosnku
* pomidory krojone lub pasta pomidorowa w kartonie lub puszce (ok.400 g)
* sol ,pieprz ,cukier,oregano,bazylia
* makaron (ulubiony )
+ parmezan



Sposób przygotowania
1.
Karkowke i wolowine mielimy.
2.
Seler i marchewke czyscimy. Selera kroimy w okolo pol centymetrowe kawalki. Marchew kroimy w plasterki lub scieramy na tarce (duze oczka). Cebule kroimy w kostke .Czosnek siekamy.
3.
W naczyniu rozgrzewamy oliwe ,dodajemy cebule ,seler i marchewke i smazymy przez okolo 3 minuty ,dodajemy czosnek ,mieszamy i dodajemy mieso.
4.
Mieso nalezy smazyc do lekkiego zarumienia i rozbijac grudki.
5.
Zalewamy nasza mieszanke przetartymi pomidorami .Jezeli mamy krojone pomidory ,nalezy je zmiksowac. Dodajemy okolo pol lyzeczki cukru ,mieszamy , przykrywamy pokrywka i dusimy okolo 10min. ,mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie odkrywamy i pozwalam aby nadmiar plynu odparowal a sos zgestnial. Doprawiamy sola ,pieprzem ,oregano,ewentulanie papryka slodka lub ostra. Ja rowniez lubie dodac swiezej bazyli.
6.
Makaron gotujemy .
7.
Podaje na dwa sposoby ,´.Jezeli wiem ,ze sos zostanie zejedzony naraz ,to makaron dodaje w calosci do sosu i mieszam. Jezeli gotuje na dwa dni np. to podaje tak jak na zdjeciach. Posypujemy swiezo startym parmezanem. Smacznego.

Placuszki z jablkami i cynamonem (z dodakiem kaszy mannej )

 
 


 
 
 
Delikatne w smaku ,troche inne od tradycyjnych racuchow ,ale rownie smaczne :).
Ja robie bez dodatku proszku do pieczenia lub sody ,dlatego ze moje dzieci wola takie bardziej plaskawe ;) .Jezeli ktos chce zeby wyrosly bardziej ,nalezy dodac plaska lyzeczke proszku do pieczenia.
 

Składniki

* 2 jajka
* pol szklanki kaszy mannej (szkl. o pojemnosci 200ml )
* 1,5 szklanki maki
* 250ml maslanki
* 3 lyzki cukru
* cukier waniliowy
* plaska lyzeczka proszku do pieczenia
* 1 sredniej wielkosci jablko
* lyzeczka cynamonu do jablek i lyzeczka do posypania
* cukier puder
 

Sposób przygotowania

1.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym .
2.
Do ubitych jaj ,dodajemy pomalu maslanke i dalej miksujemy.
3.
Nastepnie dodajemy malymi porcjami kasze manna ,make wymieszana z proszkiem i szczypta soli i delikatnie mieszamy.
4.
Przykrywamy sciereczka i oddstawiamy na 30 minut.
5.
Jablko kroimy w male plasterki i mieszamy z lyzeczka cynamonu ,dodajemy do ciasta.
6.
Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy male placuszki. Odsaczamy z nadmiaru tluszczu na reczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego.
  • Rady

    Placuszki nie wyrastaja tak wysoko ,jak np. racuchy -ale mimo to sa rownie smaczne :).


    Mozna je rowniez podac z lodami waniliowymi .

  •  

    Nalesniki z twarogiem i serkiem mascarpone


    Uwielbiam nalesniki...pomimo ich kalorycznosci ;)
     

    Składniki

    Ciasto:
    okolo 3,5 szkl. maki
    mleko
    woda mineralan gazowana - mleko i wode dodajemy w proporcjach trzy /czwarte mleka ,jedna/ czwarta wody -ciasto ma miec konstyntencje smietany
    jajko
    szczypta soli
    cukier waniliowy

    Farsz:

    250 gram sereka smietankowego
    opakowanie (200g) serek mascarpone
    2 zoltka
    cukier waniliowy
    okolo 2 lyzek cukru w zaleznosci od upodoban

    opocjonalnie dodajemy wnilie lub cynamon

    Sposób przygotowania

    1.
    Ciasto : Make przesiewamy do wysokiego naczynia , dodajemy szczypte soli , jajko ,cukier waniliowy ,mleko i wode ,miksujemy i odstawiamy na okolo 30 minut.
    2.
    Nastepnie ucieramy dwa zoltka z cukrem ,cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy ,dodajemy po lyzce mascarpone i mieszamy ( nie miksujemy ) ,nastepnie twarog smietankowy -ewentualnie dosladzamy (jak kto lubi) , dodajemy wanilie lub cynamon.
    3.
    Po 30 min. do ciasta dolewamy lyzke oleju i delikatnie mieszamy . Smazymy nalesniki na natluszczonej ,dobrze rozgrzanej patelni ,smarujemy masa i skladamy w trojkaty .
    4.
    SMACZNEGO :)
  • Rady

    Jezeli nam zostana nalesnik,i a po pewnym czasie bedziemy mieli ochote zjesc je na cieplo ,to mozna je ladnie opiec na masle ,beda rownie smacznie .

  •