środa, 18 czerwca 2014

Golonka gotowana





Moj maz jest milosnikiem golonek .Przyzadzam mu golonki na rozne sposoby ,ale raz na jakis czas musi byc golonka gotowana:)


Składniki

*golonka wieprzowa
* 2-3 marchewki
*1/4 selera
*kilka galazek selera naciowego
*cebula
*2-3 zabki czosnku
*pieprz w ziarenkach,ziele angielskie,kolendra ,jalowiec,sol,majeranek,listek laurowy


Sposób przygotowania

1.
Golonke opalamy z ewentualnych wloskow.Dokladnie myjemy.
2.
Wkladamy do garnka i zalewamy woda tak aby byla zakryta. Gotujemy i szumujemy.Dodajemy wszystkie przyprawy oprocz soli i majeranku. Gotujemy poltorej godzinny.
3.
Nastepnie dodajemy oczyszczone warzywa ,pokrojone na kawalki.Gotujemy pod przykryciem do momentu ,az mieso bedzie miekkie.Okolo 20 minut przed koncem doprawiamy sola i pieprzem mielonym ,oraz majerankiem.
4.
Golonke podajemy z ulubionymi dodatkami .U nnas najczesciej z frytkami ,musztarda i chrzanem.
  • Rady

    Mozemy wykorzystac powstaly wywar .Nalezy ugotowane ziemniak potluc i podawac zalane wywarem .Powstaje z tego taka specyficzna zupka ,za ktora np. moj maz przepada ,choc ja juz nie koniecznie.
    Wywar mozna rowniez zamrozic w pojemnikach i wykorzystywac do przyzadzania sosow.