sobota, 14 czerwca 2014

Zupa krem z dyni z fetta i orzeszkami pini

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bardzo smaczna zupa . Ser fetta dodaje tej zupie ,to cos ;)...
Moj przepis zostal opublikowany w trzech gazetach :).


Składniki

70 dkg. dyni (juz obranej ze skory)
4-5 ziemniakow sredniej wielkosci
1 marchewka
1 mala cebula
sol,pieprz,galka muszkatolowa,papryka w proszku ,cukier
woda lub wywar z warzyw
okolo 2 lyzek octu winego

Dodatki :
ser feta ,orzeszki pini

Sposób przygotowania

1.
Dynie nalezy obrac ze skory i pokroic w kostke ,ziemniaki podobnie. Marchewke obieramy i scieramy na tarce do warzyw (grube oczka).Cebule kroimy w kostke.
2.
Cebule nalezy zeszkilc na masle .Dodajemy marchew ,dynie i ziemniaki i tak chwile smazymy wszystko razem.
3.
Nastepnie zalewamy ciepla woda lub dobrej jakosci bulionem warzywnym (mam tu na mysli ,samodzielnie przygotowany). Plyna nalezy dodac tyle ,aby bylo okolo centymetr nad warzywami jeszcze.
4.
Zupe gotujemy na wolnym ogniu ,do miekkosci warzyw. Nastepnie miksujemy i doprawiamy. Sola ,cukrem ,swiezo starta galka muszkatolowa ,octem ,pieprzem i ewentualnie curry -jezeli ktos lubi.
5.
Zupke mozna podac z grzankami ,groszkiem ptysiowym lub np. moja ulubiona wersja z pokruszonym serem fetta i prazonymi orzeszkami pini
 



 

 .