sobota, 17 maja 2014

Salatka z avokado z dodatkiem krewetek

 

 


Taka salatka nadaje sie swietnie na letni obiad ,jako propozycja do kosza piknikowego ,lekka kolacje .
Jest pyszna :) .
Przygotowanie jej zajmuje nie cale pol godzinny :)

Składniki

* avokado
* 150 g krewetek (ja mialam mrozone)
* 1 mala salata rzymska
* 5 pomidorkow koktajlowych
* lyzeczka musztardy
* 5-6 galazek koperku
* lyzka oleju
* lyzka octu winnego
* sol,pieprz,cukier
* 3 lyzki kwasnej smietany
* 3 lyzki creme fraich
* kilka galazek szczypiorku
* sok z cytryny

Sposób przygotowania

1.
Rozpocznijmy do dresingu: Olej ,ocet winny ,musztarde ucieramy do momentu uzyskania jednolitej konstynencji -dodajemy sol ,pieprz i cukier do smaku.
2.
Krewetki nalezy umyc ,oczyszcic i osuszyc . Jezeli sa mrozone ,nalezy odmrozic.
3.
Krewetki smazymy po 2 minuty z kazdej strony .Ja smaze na masle .
4.
Salate myjemy i rwiemy na mniejsze kawalki.
5.
Pomidorki myjemy i kroimy na polowki .
6.
Koperek siekamy . Szczypiorek podobnie.
7.
Smietane i creme fraiche mieszamy . Dodajemy szczypiorek ,sol,pieprz i cukier do smaku.
8.
Avokado nalezy przekroic na pol ,wydrazyc pestke i miazsz. Miazsz kroimy na mniejsze kawalki ,skrapiamy cytryna ,soli delikatnie i mieszamy,jezeli bedziemy chcieli podac salatke w wydrazonym avokado -nalezy je od srodka rowniez skropic cytryna.
9.
Do miski w ktorej znajduje sie dresing wkladamy salate ,pomidory ,miazsz z avokado ,krewetki ,koperek i mieszamy . Salatke przekladamy ewentualnie do skorupki po avokado ,na kazda kladziemy po lyzce smietany z creme fraiche.
10.
Jemy samodzielnie lub np. z bagietka :)
  • Rady

    Salatke ,mozemy pozostawic na kilka minut ,do przegryzienia sie smakow :)

  •