poniedziałek, 12 maja 2014

Tort z truskawkami i nutka cytrynowa

 
 
 
 

 

 
Podstawa tego torta ,jest przepis pani Wandy Bielak na ciasto "Wysmienite" ktore juz dawno temu znalazlam  na serwisie przyslijprzepis.pl ( link do ciasta ktorym sie inspirowalam http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wysmienite-2) . Ciasto smakuje tak dobrze ,ze postanowilam z niego zrobic kiedys tort ,od tamtej pory kombinuje z dodatkami i juz pozostalam wierna temu przepisowi.
Tort zrobilam na urodziny Bratanicy meza mego ;) .


Składniki

Biszkopt makowy:
6 białek
3/4 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Biszkopt:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
300 ml slodkiej smietany 30%
+ 300 ml slodkiej smietany 30 %
200 g serka Mascarpone
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka truskawkowa
250 g truskawek
kwaskowate powidla

polewa czekoladowa do dekoracji
ewetualnie inne dekoracje (wedlug uznania)
  • Sposób przygotowania

    1.
    Biszkopta makowy: Bialka ubic z cukrem ,dodac malymi porcjami przesiana make ,proszek do pieczenia ,mak i delikatnie wymieszac . Nalezy piec 25 minut w temperaturze 180 st. . Tortownica o srednicy 26 cm -lub jak w moim przypadku ,tortownica w ksztalcie serca o podobnej wielkosci. Przestudzic i przekroic . Jeden placek posmarowac powidlami ,przykryc drugim.
    2.
    Zoltka plus dwa jajka ubic z cukrem na puch. Nastepnie malymi porcjami dodawac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie polaczyc. Pieczemy w 180 st. przez 25 min. . Wielkosc blaszki taka sama jak w biszkopcie makowym.Przestudzamy i przekrajamy na pol.
    3.
    Galaretki : 1 galaretke cytrynowe rozpuszczamy w 200 ml wody . Druga cytrynowa podobnie . Galaretke truskawkowa rozpuszczamy w 400 ml wody (najlepiej w jakiejs misce) .
    4.
    Truskawki myjemy ,kroimy na cwiartki lub polowki ( w zaleznosci od wielkosci owocow) i dodajemy do przestudzonej galaretki truskawkowej.
    5.
    300 ml smietanki ubijamy ,nastepnie dodajemy dobrze przestudzona (lekko sie scinajaca) galaretke cytrynowa i szybko mieszamy aby grudki nie powstaly.
    6.
    Nastepnie ubijamy pozostale 300 ml smietanki i delikatnie mieszamy z serkiem Mascarpone ,nastepnie dodajemy druga galaretke i rowniez szybko mieszamy.
    7.
    Kladziemy najpierw jedna polowe biszkopta z zoltek ,na to wykladamy mase z bitej smietany ,na mase zastygajaca galaretke truskawkowa z truskawkami , nastepnie biszkopt makowy ,nastepnie pozostala mase z bitej smietany ,przekladamy pozostalym biszkoptem z zoltek .
    8.
    Wierzch torta smarujemy i dekorujemy masa ze bitej smietany i Mascarpone. Dekoracja wedlug gustu.

  • Rady

    Smietane przed ubiciem nalezy dobrze schlodzic. Galaretki nalezy do masy wlewac powoli i szybko mieszac. Jezeli chcemy z masy robic dekoracyjne kleksy itp. ,dobrze jest mase na jakies 5-8 minut wlozyc


  • Moj tort zostal wydrukowany w gazetach kuchnia i kropka oraz Naj:

    (zdjecie z gazety Naj)

     
    Ten torcik zostal rowniez wyrozniony w konkursie miesiecznika "Sol i pieprz"
     
    :)