czwartek, 24 kwietnia 2014

Zmijka

Przedstawiam Zmijke ;)


Składniki

kilka truskawek
banan
plasterek jablka
na oczka np. rozpuszczony kawalek czekolady lub pisak do ozdabiania ciast


Sposób przygotowania

1.
Truskawki kroimy w plasterki ,zostawiamy dwie w calosci.
2.
Banana rowniez w plasterki.
3.
Z plsterka jablka wycinamy nozykiem cos na ksztalt oczek.
4.
Cala truskawke tak przecinamy aby byla glowka. Na kropelce czekolady przyklejamy nasze oczka . Z czekolady robimy zrenice .
5.
Plasterki banana i truskawek ukladamy tak aby powstala zmijka . Z drugiej calej truskawki robimy zakoczenie ogonka :)
  • Rady

    Warto czasami dziecia tak podawac owoce i pozwolic zeby nam np. pomagaly przy ukladaniu np. takiej zmijka . To jest swietna zabawa ,oraz pomysl na wspolne spedzanie czasu .

  • Roladki z risotto

     
     





    Takie roladki bardzo smakowaly moim dziecia ,ktore przepadaja za ryzem :)


    Składniki

    Dla 4 osob :
    * 4 plastry z piersi indyka
    * 3/4 szklanki ryzu na Risotto
    * 0,5 szklanki bialego wina
    * okolo 1,5 szklanki wody lub bulionu (np. z kurczaka bulion)
    * mala cebula
    * 2 lyzka masla
    * sol,pieprz,kurkuma,suszone lub swieze ziola (mieszanka)
    * garsc startego parmezanu

    Sposób przygotowania

    1.
    Mieso umyc ,osuszyc i rozbic delikatnie ,tak aby powstaly platy na roladki.
    2.
    Cebule pokroic w kostke i zeszklic na lyzce masla.
    3.
    Dodajemy ryz i lekko go smazymy ,zalewamy bialym winem ,nastepnie nalezy dodawac po troche wode lub bulion ,czesto mieszajac . Dodajemy kurkuke (okolo plaskiej lyzeczki) .
    4.
    Jezeli ryz juz dojdzie ,dodajemy ziola ,sol ,pieprz do smaku oraz lyzke masla i parmezan-mieszamy ,przykrywamy i odstawiamy na kilka minut na bok.
    5.
    Mieso delikatnie solimy i pieprzymy .
    6.
    Risotto rozkladamy na miesie i zwijamy roladki,spinamy wykalaczkami.
    7.
    Smazymy z kazdej strony na dobrze rozgrzanej patelni.
    8.
    Podajemy np. z sosem pieczarkowym i zielona salata.
    9.
    Moj przepis na szybki sos pieczarkowy: *500 g pieczrek brazowych * 400 ml slodkiej smietany 30 % * mala cebula * sol ,pieprz Wykonanie: Cebule pokroic w drobna kostke ,podusic na masle ,dodac pokrojone w plasterki pieczarki i odparowac . Dodajemy smietane i na malym ogniu redukujemy ja ,tak aby zrobil sie fajny gesty ,kremowy sosik . Doprawiamy tylko sola i pieprzem.