środa, 23 kwietnia 2014

Kotlety ziemniaczane

 
 
 


Bardzo lubiane u mnie w rodzinie . Mozna je podawac z roznymi sosami (np. pieczarkowym lub miesnym) ,dobrze tez smakuja na zimno . Warto wyprobowac. Sa dobrym pomyslem jak nam zostana ziemniaki z obiadu np. .Polecam :)

Składniki

* 1 kg ziemniakow
* 1 jajko
* 2 zoltka
* 2-3 lyzki maki pszenej
* 2 lyzki gestej smietany
*50-60 g zoltego sera (np. ementaler)
* sol ,pieprz, galaka muszkatalowa
* bulka tarta i tluszcz do smazenia


Sposób przygotowania

1.
Ziemniak nalezy obrac ,umyc i ugotowac w wodzie z dodatkiem soli.
2.
Ziemniaki odcedzic i postawic na palnik aby dobrze odparowaly.Odstawiamy na okolo 10 min.
3.
Ziemniaki przecieramy praska.
4.
Ser scieramy na drobnej tarce.
5.
Przetarte ziemniaki mieszamy z jajkiem ,zoltkami,maka,smietana i serem. Doprawiamy mase sola ,pieprzem i galka muszkatalowa.
6.
Formujemy male , owalne kotleciki (mi wychodzi okolo 10-12 sztuk ). Kotleciki obtaczamy w bulce tartej i smazymy na dobrze rozgrzanej patelni na zloty kolor.
7.
Gorace kotleciki podejemy z sosem np. pieczarkowym , z suszonych grzybow ,miesnym ,koperkowym itd. .
8.
Smacznego.