sobota, 12 kwietnia 2014

Omlet Cesarski -Kaiserschmarrn





Bardzo prosty do przygotowania ,smaczny ,puszysty . Polecam jako cieply podwieczorek dla dzieci lub jako cieple sniadanie w chlodne dni . Omlet cesarski pochodzi z kuchni austriackiej , jest rowniez bardzo popularny w Niemczech.



Składniki

* 50 g masla
* 6 jajek
* opakowanie cukru waniliowego
* szczypta soli
* 3-4 lyzki cukru
* 250 g maki
* 500 ml mleka
* maslo do smazenia
* cukier puder do posypania


Sposób przygotowania

1.
Maslo roztopic.
2.
Zoltka oddzielamy od bialek . Zoltka ucieramy z 2 - 3 lyzkami cukru i cukrem waniliowym. Dodac mleko ,make i wymieszac .Dodac powoli roztopione maslo. Bialka ubic na sztywna piane ze szczypta soli. Polaczyc wszystko razem.
3.
Lyzke masla roztopic na rozgrzanej patelni. Wlewamy mase (okolo 1 cm wysokosci) i smazymy na zloy kolor ,obracamy smazymy z drugiej strony i przy pomocy dwoch lyzek szarpiemy nasz omlet . Posypujemy lyzka cukru i lekko karmeluzujemy -jezeli wolimy mniej slodkie ,mozemy ta czesc pominac.
4.
Przekladamy na cieply talerz i posypujemy cukrem pudrem . Mozna poddac z mussem jablek lub np. konfitura z zurawiny .
  • Rady

    Mi z tej ilosci skladnikow ,wychodzi okolo 4 omletow -smaze na sredniej wielkosci patelni. Musimy wyczuc czas smazenia,nawet jak bedziemy szarpac nasz omlet i bedzie lekko surowy w srodku ,to wytarczy podsmazyc jeszcze przez chwile -wazne zeby ni trzymac zbyt dlogo ,zeby nie byl za suchy . Wazne aby nie byl tez za cienki.
    Make najlepiej przesiac przez sitko.
    Polecam serdecznie.