środa, 19 lutego 2014

Pomorska salatka z ziemniakow




Saltaka ktora sie swietnie nadaje do dan z grilla na przyklad. Szybka i prosta w przygotowaniu.

Składniki

1 kg ziemniakow salatkowych
2 cebule
2 ogorki kwaszone

Sos :
1 lyzeczka musztardy
4 lyzki oleju
5 lyzek octu winego /ziolowego
sol ,pieprz,cukier

Pozatym:
200 g boczku
2 lyzki oleju
5 lyzek wody

Sposób przygotowania

1.
Ziemniaki umyc i ugotowac w lupinach . Nastepnie obrac z lupin i pokroic w plasterki.
2.
Cebule obrac i pokroic w cienkie plasterki.
3.
Ogorki pokroic w cienkie plasterki.
4.
Sos : skladniki sosu polaczyc z soba w kolejnosci: do musztardy dodajemy ocet i szybko mieszamy ,nastepnie olej i dokladnie ze soba laczymy ,nastepnie sol,cukier ,pieprz . Przyprawy dodajemy wedlug uznania.
5.
Warzywa i sos nalezy polaczyc razem i odstawic na okolo 2-3 godzinny w chlodne miejsce .
6.
Boczek pokroic w drobna kostke. Dobrze rozgrzac olej i wytopic na nim boczek ,nastepnie zalewamy 5 lyzkami wody i polewamy tuz przed podaniem slatke. Smacznego
  • Rady

    Do takiej salatki pasuja swietnie sledzie w smietanie lub mieso z grilla.